Pool in School

pool-in-schoolkleinkopie1

Het Project
Deze winter gaat meteoroloog Marc De Keyser voor de zevende maal op expeditie naar Antarctica. Tijdens de maanden november, december en januari zullen zijn dagen op dit extreem koude continent gevuld zijn met weerkundige bezigheden: het installeren van automatische weerstations, het maken van weerkundige waarnemingen, het maken van weervoorspellingen en het onderzoeken van bepaalde typische weerfenomenen.

CEP stelt voor aan de klassen die zich hebben ingeschreven voor ClimateEducationProgram om deel te nemen aan ‘Pool in School’.
Met dit in België unieke en originele project wil WWW het voor jongeren abstracte en mysterieuze Antarctica in het klaslokaal brengen. Niet door onpersoonlijke foto’s over ijsbergen en pinguïns maar wel door persoonlijk contact met de weerman ter plaatse.

Praktisch
Vooraleer Marc vertrekt naar Antarctica (eind oktober2010) brengt hij of Gert een bezoek aan de klassen die zich voor dit project hebben ingeschreven. Tijdens dit bezoek maken zij de kinderen warm voor het koude Antarctica: hij wekt hun nieuwsgierigheid en interesse met verhalen en beelden. Thema’s die hierbij aan bod kunnen komen zijn verscheiden: geschiedenis (ontdekking van Antarctica, Belgica Expeditie van Adrien de Gerlache,…), ‘Hoe gaat de mens om met de koude’, ‘Smelt het poolijs af’, ‘Wat gebeurt er op Antarctica’, ‘…’
De hele expeditie wordt onderverdeeld in een aantal thema’s. Voorbeeld van thema’s:
• Het belang van Antarctica (poolgebieden) in het globale weer- en, klimaatgebeuren
• De mens op Antarctica
• Antarctica, de witte woestijn
• Weervoorspellen op Antarctica
• …

Het belangrijkste en tegelijkertijd ook het unieke aspect aan dit project is dat tijdens de drie maanden durende expeditie, Marc vanuit Antarctica contact houdt met de leerlingen van de ingeschreven klassen. Dit zal gebeuren via onze website.  Via de ‘Pool in School’pagina komen de leerlingen terecht op het fascinerende Zuidpoolgebied. Hierop vinden de leerlingen naast allerhande interessante informatie over Antarctica ook het dagboek van Marc. Dit kan bijvoorbeeld zijn onder de vorm van een nieuwsbrief. Via deze pagina kunnen ze vragen stellen aan Marc op de Zuidpool. In de volgende nieuwsbrief krijgen de jonge Antarcticanen hierop antwoord.
Om de interesse en het enthousiasme over de avonturen van Marcozuidpolo levendig te houden wordt er een wedstrijd aan dit project verbonden. Per thema wordt een aantal vragen/opdrachten gegeven. De klas die het meest scoort ontvangt een unieke verrassing.
Dit is een aanzet tot wat er kan, maar de mogelijkheden kunnen uitgebreid worden naarmate er belangstelling is voor dit project. Voorstellen van de kant van deelnemende leerkrachten zijn ook meer dan welkom.

Comments are closed.

All Rights Reserved Copyright © 2008 Design by StyleShout and Clazh | Distributed by eBlog Templates